Hírek

“Ha hiszünk magunkban, akkor átléphetjük a határainkat”- Az Erste Higgy magadban pályázata

2017.november 20.

Örömmel tölt el minket, hogy bekerültünk az Erste Bank Higgy magadban! című pályázatának kiválasztott projektjei közé. A projektünkre a mai naptól lehet voksolni 2017.december 15-ig (péntek). Ahhoz, hogy megvalósuljon mindaz, amit a pályázatban szeretnénk a Ti segítségetekre is szükségünk van. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy akinek tetszik a projekt, szavazzon ránk! Hiszünk magunkban és bennetek, együtt sikerülhet 🙂  Köszönjük!

 
Bővebb információ és szavazás: http://www.erstehiggymagadban.hu/palyazat/ha-hiszunk-magunkban-akkor-atlephetjuk-a-hatarinkat-1073

***

JÓTÉKONYSÁGI KÉPKIÁLLÍTÁS

Legyen részese egy különleges kiállításnak, segítsen egy jó ügy érdekében!

2017.szeptember 9.- én 18.00 órától beszélgetés lesz MARIA MERREIDEROVA Kassán élő magyar származású festőművésszel, akinek képei megtekinthetőek és megvásárolhatóak a Nem Adom Fel Cafe & Bar-ban.

Ezt megelőzően 10.00 órakor nyílik meg a JÓTÉKONYSÁGI KÉPKIÁLLÍTÁSA a MagNet Közösségi Házban Budapest, Andrássy út 98. Juhar terem

E képek különlegessége, hogy az univerzum energiáit, az isteni szeretetet és pozitív energiákat közvetítik az emberek felé.

A képek eladásából befolyt összeget a Művésznő a Nem Adom Fel Alapítványnak ajánlotta fel, egy lakóoothon létrehozására.

Segítsen Ön is az önállóság megteremtésében!

***

KEDVES VENDÉGEINK!

2017. 07. 28-án, 15 órától kávézónk egy rövid nyári szünetre bezár. 
Ezalatt az idő alatt a konyhánkat átalakítjuk annak érdekében, hogy ősztől még színvonalasabban tudjunk benneteket kiszolgálni.
A nyitás tervezett időpontja
2017. augusztus 23-a, szerda, 10 óra!
Persze azért a kollégáink nyaralni is mennek, Ti is pihenjetek sokat! Szeretettel várunk mindenkit vissza!

 ***

 

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjainak zenés irodalmi estjei a Nem Adom Fel Cafe & Barban

2017. 06. 23-án fiatal írók és költők tartottak felolvasó estet a Nem Adom Fel Cafe & Barban. Ármos Lóránd az est moderátora, aki maga is kortárs író, elmondta, hogy az est a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit KFT által alapított Előretolt Helyőrség Íróakadémia jóvoltából szerveződött. Az egy éve alakult szervezet célja a Kárpát-medencében élő fiatal tehetségek felkutatása és segítése. A KMTC Kft. első projektje az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, ahol az oktatás, egymás támogatása és mentorálása a cél.
Az est egyik résztvevője a Zentáról érkezet Pejin Lea, aki pályakezdő íróként mutatkozott be a közönségnek, de néhány saját dalával fény derült arra is, hogy a zenei és énekesi pálya sem idegen számára. A csíkszeredai születésű, jelenleg Budapesten élő Noszlopi Botond is az Íróakadémia egyik pályakezdő költője. Hivatalos foglalkozása jogász, emellett ír verseket, melyekből néhányat felolvasott az est folyamán.
A harmadik résztvevő egy szintén pályakezdő író, Bese Bernadett volt, aki Komáromból érkezett az eseményre.

A saját élmények, versek mellett idővel szóba kerültek jövőbeni célok is, amikről így meséltek:

Bese Bernadett: “Illusztrálom majd a saját szövegeimet és ebből lesz egy kiállítás októberben vagy novemberben. Szeretnék minél tovább fejlődni az írás terén. A novelláimmal az a célom, hogy minél több embert meg tudjak szólítani.  Nekem az újságírás az erősségem, nagyon meghatározó számomra, így a nyáron is több helyre megyek írni. Kulturális -és nemzetközi tudósításokat írok, de aki kíváncsi, az irodalmijelen.hu-n is olvashat tőlem. “

Pejin Lea: „Addig szeretnék eljutni az írói pályán, ameddig csak lehet, erre nincs konkrét tervem.  Írok most is prózát, de szeretnék még többet, még jobban.  A legnagyobb kihívás és akadály számomra ebben az, hogy nem vagyok túl kitartó, hogy leüljek és csináljam. Ha valaki Szegeden jár, akkor láthat és hallhat énekelni az utcán.”

Noszlopi Botond: “Most a próza felé próbálom kiterjeszteni ezt az írásfolyamatot. Van egy mesekezdeményem is, tavaly könnyebb lélegzetvételű műveket, egyperceseket írtam a pályázatra. Ezeken kívül még van egy regénykezdeményem. Az a célom, hogy valami életrevalót létrehozzak.”

Akik hallgatták őket, könnyen olyan érzésük lehetett, mintha mind a vendégelőadók, mind a moderátor saját világába, életébe és művészetébe is bepillanthattak volna a felolvasott versek által. Így nemcsak az Előretolt Helyőrség Íróakadémia munkásságáról kaphattak képet a jelenlévők, hanem arról is, milyen spontán belevágni egy ismeretlen területbe előzetes elképzelések nélkül, csupán a művészet szeretetétől vezérelve. Ez az út sem kevésbé rögös, mint más pályáké: többször elutasították a szerzők pályamunkáit, mielőtt sikert arattak volna velük. Ők azonban továbbra is kitartottak, önmagukhoz hűnek maradva léptek tovább és a visszajelzések tükrében alakították, csiszolták műveiket. Így lettek a próbálkozásokból elképzelések, majd álmok és célok. Ez volt az est legfőbb tanulsága.

Holnap, július 13-án, 18:00-tól ismét Előretolt Helyőrség Íróakadémia-tagok érkeznek a kávézóba, hogy társaikhoz hasonlóan meséljenek magukról és a műveikről.

A Fiatal magyar írók Kárpátaljáról-zenés irodalmi est során bemutatkozik Csornyij Dávid, Kertész Dávid, Lőrincz P. Gabriella, Marcsák Gergely, és Shrek Tímea.

Az est moderátora: Ármos Lóránd.

Az eseményre a belépés ingyenes.

 

 

***

Lezárult a Konyhatitkok Projekt

Véget ért az a több, mint fél éves intenzív folyamat, melynek eredményeként a Magyarországon aktívan működő „para-gasztro” szervezetek a Konyhatitkok projektnek köszönhetően egy laza szakmai szövetségben működnek együtt.

A projekt hivatalos és formális zárására 2017.06.28.-án , Budapesten került sor egy záró konferencia keretében, melynek az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott otthont a Báthory utcai épületben.

A projektben a Nem Adom Fel Alapítvány és a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet közösen működött közre, egyik helyszínéül pedig a Nem Adom Fel Cafe & Bar szolgált.

A programon nemcsak a cégek képviselői, jövőbeli társadalmi vállalkozók kaptak szót, az igazi főszereplők a fogyatékkal élő munkavállalók voltak, akik elmondhatták gondolataikat, beszéltek érzéseikről, tapasztalataikról a vendéglátásban, élelmiszer előállításban történő munkájukkal kapcsolatban.

A projektgazda Szimbiózis Alapítvány a meglévő tudást és a projektben szerzett tapasztalatokat egy kiadványban összegezte, ami letölthető az alábbi linken:

http://szimbiozis.net/files/hirek/Konyhatitkok%20Konyv.pdf.

A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A konyhatitkok Projekt meghívója: Meghívó Konyhatitkok 

***

Vízreszálltunk, avagy élménybeszámoló sárkányhajó-versenyen járt a Nem Adom Fel Kávézó

Az NTone Event jóvoltából 2017.  május 31-én  a Nem Adom Fel Kávézó team-je is résztvehetett az Integráció Határok Nélkül Kupa című rendezvényen. E program keretében lehetőségünk nyílt egy versenyen résztvenni, ahol próbáratehettük gyorsaságunkat, kreativitásunkat, kipróbálhattuk, miképpen tudunk együtt dolgozni a vízen.

2017 május 31-én a Nem Adom Fel Kávézó apraja-nagyja összegyűlt, s egy közös sárkányhajózásra indult a Velencei-tavon. Már Sukoró felé robogva is jó hangulatban, eszmecserékkel telt az út, ám a móka s a kihívás később hágott a tetőfokára. Miután eljutottunk az evezőtábor helyszínére, mindenki kapott egy karszalagot, Hungarian Open Mind-felirattal. Ezután sportruhába bújtunk, bekentük magunkat naptejjel, majd egy pezsdítő reggeli tornán vehettünk részt Csollány Szilveszter közreműködésével. A frissítő mozgás után megreggeliztünk, majd elindultunk feltérképezni a sárkányhajókat. Az élményhajózás során a tapasztalt kormányos,  s a szakmai vezetők segítségével  verbuválódott kis csapatunk legénységgé. Mindenkinek fontos szerep jutott: a dobos és az evezőket mozgatók feleltek a helyes irányért, s tartották egyensúlyban a csónakot, az utasok pedig agitáltak minket jelenlétükkel. A kormányos s az önkéntesek segítségével vízbeesés nélkül hajóba szálltunk, s megkezdődött a közös móka: megtettük az 1. próbakört. Az egyik legfontosabb szerep a dobosnak jutott, hiszen ő szolgáltatta az ütemet az evezéshez. 18-an ültünk a hajóban, s Anna Lilla segítségével igyekeztünk tartani az ütemet.  Emellett nagy kihívás volt összehangolni, hogy mindenki egyszerre indítsa útnak a lapátokat, de úgy vélem, a próbakör után mindenki rákapott az élmény ízére.

A nagy izgalmakra s a sok mozgásra való tekintettel elfogyasztottunk egy-egy adag bográcsost kenyérrel. Ezután lehetőségünk nyílt felülni különböző járművekre, motorokra, autókra pattanhattunk fel. Aki kicsit más tempóra vágyott, a lovaskocsikázással és az elektromos kisvonattal szemlélhette a tájat, az embereket.

13 00-kor szálltunk újra vízre, s ekkor mutathattuk meg magunknak és másoknak is, hogy a Nem Adom Fel-lelkület a sportban és szórakozásban is bennünk él, s hogy milyen is az, amikor egy csónakban evezünk. Minden erőnket bevetve nekiindultunk, s a siker nem maradt el: 4. helyet sikerült elérnünk. E sikerhez nagyban hozzájárult a szakértő és segítőkész csapat, a kormányosok, s a felszerelést ellenőrző önkéntesekkel együtt.

A szervező mellett a VVSI és a Dragon Aqua is szakértői segítséget nyújtott a balesetmentes szórakozás lebonyolítása érdekében. Az egyik legjobb élmény az volt számomra, hogy e programon kortól függetlenül bárki résztvehetett, idősebb és fiatalabb egyaránt bevethette tudását s erejét. Az egyik legnagyobb hajtóerő úgy vélem, az egymásra való odafigyelés és a humor volt itt is, hiszen egyaránt jót nevettünk, mikor összekoccant egy-egy lapát, vagy amikor az evezés hevében mindannyian lefröcsköltük egymást vízzel.


Az eredményhirdetés után büszkén s élményekkel telve hazaindultunk.

FIGYELEM! Január 22-én, kedden 14.00-22.00 között, és január 25-én pénteken 10.00-től 16.00-ig ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNYT tartunk.